Är distansutbildning bra för ledare?

Är ledarskapsutbildning på distans bra?

ledarskapsutbildning distansutbildning i ledarskapOm du är ledare och funderar över att boka in dig på en ledarskapsutbildning kommer du att mötas av ett stort utbud av utbildningar. En del av dessa går som distansutbildning. Fungerar det att gå en utbildning i ledarskap på distans? Jo, fungerar gör det så klart. Idag har vi bra teknik som möjliggör alla möjliga utbildningar via datorn. Frågan bör istället omformuleras; lär du dig att leda under en distansutbildning för ledare? För dig som redan bokat in dig på en sådan ledarskapsutbildning kan vi redan nu lugna dig med att javisst lär du dig att leda!

Fysisk närvaro kontra distansnärvaro

Hur viktig är då den fysiska närvaron till både utbildningsledare och övriga deltagare under en ledarskapsutbildning? Att mötas har alltid varit grundläggande för människan och det är så vi vant oss vid att utbilda oss under årtionden. Att utbilda sig på distans är relativt nytt, i jämförelse. Men människan, och inte minst ledare, har en otrolig förmåga att ställa om till nya förutsättningar. Distansutbildning är inget undantag. Så när pandemin satte stopp för fysiska utbildningar ställde både utbildare och deltagare om. Uppläggen på utbildningarna gjordes om för att passa det digitala rummet och mentalt ställde vi in oss på att lära oss genom datorn. Den fysiska närvaron omvandlades till en distansnärvaro. Och det fungerade, många gånger över förväntan.

Därför fungerar distansutbildning för ledare

Tack vare bra teknik, och vår förmåga att både anpassa oss till och använda denna, fungerar ledarskapsutbildning på distans. Lägg därtill utbildarnas fantastiska arbete med att anpassa och göra om utbildningsuppläggen och du har svaret på de inledande frågeställningarna. Distansutbildning för ledare är bra och du lär dig att leda genom att delta i en sådan utbildning. Om vi dessutom plussar på med tids- och miljövinster i form av mindre resande, ja då ser ekvationen ännu bättre ut. Innan du kopplar upp dig till utbildningen är det bra att du läser på om hur programvaran fungerar och hur du anpassar ljudet och bilden. När du har kontroll över tekniken kan du fullt ut ägna dig åt utbildningen.

Lär dig att leda genom ledarskapsutbildning på distans

Ledarskapsutbildning på distansVi kan således konstatera att du lär dig att leda genom att gå en ledarskapsutbildning på distans. Var dock noga i ditt val av utbildningsarrangör och fråga hur utbildningen är upplagd. Kontrollera om utbildningen enbart går ut på att du får ta del av delade bilder och ljudupptagning från en liveklass. Detta kan fungera fint, om du inte har så stort behov av att delta i diskussioner och övningar. Men om du vill vara mer aktiv (och även få ut mer av utbildningen) bör du välja en utbildning som filmar utbildningslokalen och där du tydligt kan följa och interagera med utbildaren och de deltagare som är där fysiskt. Så lägger vi på Hjärtum Utbildning upp våra distansutbildningar i ledarskap. Och det fungerar!